utorak, 22. listopada 2013.

O modernom svijetu


"Moderni svijet koji niječe osobnu krivnju i priznaje samo društveni kriminal, u kojemu nema mjesta za osobno kajanje, nego samo za društvene reforme, odvojio je Krista od njegova križa. Zaručnik i zaručnica su odvojeni. Što je Bog sastavio, čovjek je rastavio. 
Kao rezultat toga, nalijevo je Krist, nadesno Krist. Svaki od njih čeka nove partnere da s njime stupi u neku vrstu preljubničke veze. Dolazi komunizam koji uzima besmisleni križ; zapadna postkršćanska civilizacija uzima Krista bez ožiljaka. Komunizam je izabrao križ u smislu da je egoističnom svijetu iznova donio smisao za disciplinu, samoodricanje, ozbiljan posao, studij i privrženost supraindividualnim ciljevima. No, križ bez Krista je žrtva bez ljubavi. Stoga je komunizam proizveo društvo koje je autoritativno, okrutno, opsesivno prema ljudskoj slobodi, napunio je koncentracijske logore, umnožio streljačke vodove i kampove za pranje mozga. 
Zapadna postkršćanska civilizacija prihvatila je Krista bez njegova križa. Ali Krist bez žrtve koja pomiruje svijet s Bogom, jeftin je, feminizirani, bezbojni propovjednik koji je Govorom na gori zaslužio popularnost, ali je postao nepopularan zbog onoga što je, s jedne strane, govorio o svojem božanstvu, a, s druge strane, što je govorio o rastavi, sudu i paklu. Sentimentalni je Krist zakrpan s tisuću banalnosti koje katkad podržavaju akademski etimolozi koji zbog slova ne mogu vidjeti Riječ ili izopačeni moralnim načelom da sve što je božansko nužno mora biti mit. Bez križa On nije ništa drugo nego vatreni preteča demokracije ili humanitarac koji propagira bratstvo bez suza. 
Ovo je problem: hoće li križ što ga u svojim rukama drži komunizam naći Krista prije negoli će sentimentalni Krist zapadnog svijeta naći križ? Naše je vjerovanje da će Rusija naći Krista prije nego što će zapadni svijet sjediniti Krista s njegovim otkupiteljskim križem."

iz djela Život Kristov

0 komentari:

Objavi komentar